Coface estimează un „număr mare” de insolvențe. „Pericolul vine din zona companiilor medii, mari”

Coface estimează un număr mare de insolvențe. Pericolul vine din zona companiilor medii, mari
Publicat: 29/01/2015, 11:24

Numărul insolvențelor nou deschise în anul 2014 a scăzut cu 28%, la circa 21.800 de firme, potrivit estimărilor Coface, în linie cu nivelul anunțat de ONRC.

„Este un semnal bun scăderea insolvențelor? Nu credem, pentru că cea mai mare parte a scăderii insolvențelor vine de la firme mici și mijlocii. Este îngrijorător pentru că noi estimăm și pentru 2015 un număr mare de insolvențe, cu efecte asupra numărului de locuri de muncă și a economiei în general. Pericolul vine din zona companiilor medii, mari. Rămâne aceeași îngrijorare pentru economia românească, vom asista la insolvențe medii, mari, mai ales pe fondul controalelor ANAF, al cazurilor de evaziune fiscală”, a declarat, într-o conferință de presă, Constantin Coman, director de țară Coface România.

Potrivit Coface, aproximativ 95% din contracția din 2014 se datorează scăderii numărului firmelor insolvente cu cifra de afaceri sub 500.000 de euro, cu aproximativ 80% dintre acestea realizând practic o cifra de afaceri sub 100.000 de euro.

În același timp, scăderea numărului de insolvențe este datorată și unui efect de bază semnificativ (prin comparație cu un record istoric înregistrat în anul 2013), iar numărul procedurilor de insolvență deschise în anul 2014 este cu 11% peste tendința pe termen lung (media pe ultimii zece ani fiind de 18.180 insolvențe).

Mai mult decât atât, România înregistrează în continuare o incidență a insolvențelor la 1.000 de firme active de peste șase ori mai mare decât media înregistrată pe plan regional, cu 66 de insolvențe la 1.000 de firme active, fiind singura țară alături de Serbia care depășește pragul de 50 pentru acest indicator.

Astfel, Coface apreciază că scăderea semnificativă a numărului de insolvențe în anul 2014 nu propagă un efect de îmbunătățire al disciplinei de plată în rândul companiilor.

„Deși activitatea economică își va menține tendința crescătoare și în anul 2015, economia României rămâne în continuare fără motoare de creștere sustenabilă pe termen mediu. Astfel, consumul și producția industrială, principalii piloni care au susținut creșterea economică din anul 2014, vor decelera în anul curent, primul pe fondul apetitului redus de creditare și al continuării procesului dezindatorării, iar al al doilea pe fondul temperarii exporturilor, care vor fi depășite de dinamica importurilor pentru prima dată în ultimii patru ani”, a declarat joi Constantin Coman, country manager Coface Romania.

Cele mai mari așteptări pentru anul 2015 vin dinspre zona formării brute de capital, finanțate prin cheltuielile publice, precum și absorbției în creștere a fondurilor europene.

„Mediul microeconomic rămane instabil, fiind marcat de termene de încasare foarte extinse a creanțelor ce alimentează interdependențe ridicate între companii. Astfel, scăderea insolvențelor și a instrumentelor refuzate la plată rămân relevante doar din punct de vedere statistic, fiind înregistrate cu precădere în rândul companiilor mici și pe fondul contracției instrumentelor de plată folosite în economie”, a adăugat Coman.

Sectorul construcțiilor, fabricarea produselor textile, asanarea și îndepărtarea gunoaielor, HORECA și industria alimentară sunt în top 5 sectoare cu cel mai ridicat număr al insolvențelor nou deschise pe parcursul anului 2014 raportat la 1.000 de firme active.

Distribuția teritorială a cazurilor de insolvență din anul 2014 a suferit modificări importante față de situația existentă în anul anterior, Bucureștiul fiind singura excepție în care insolvențele au rămas la același nivel.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi turiști au fost șocați de nota de plată de 811 euro pentru 2 băuturi,...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
Caz rarisim! El este elevul care a luat cea mai mică notă din România, la...
S-a pozat în costum de baie, dar toți au CRITICAT-O că s-a îngrășat mult! Mesajul...
Vremea 8 iulie - 5 august 2024. Val de aer tropical în Luna lui Cuptor....
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Cine este principalul suspect în cazul atacului cu acid din Călărași! Anchetatorii au aflat că...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
ABANDONATE într-o mină! Peste 50 de mașini clasice VOLKSWAGEN au fost date uitării - VIDEO
Scandalul după golul Turciei la Euro ia amploare. Ambasadorul turc a fost convocat de germani....
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
ELENA UDREA va fi eliberată? Veste uriașă pentru fostul ministru. Va primi despăgubiri
Nuggets de pui, un deliciu acasă. Marele secret al crustei crocante
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre...
Imagine cutremurătoare cu Emily Burghelea pe patul de spital! Influencerița, rasă în cap înainte de...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Biden recunoaște că zilele viitoare sunt critice pentru a-și putea salva candidatura
×